zaterdag 25 april 2020

Waarom redden we overbodige bedrijven?

Er gaan miljarden steungeld naar bedrijven die nu in de problemen komen. Niet alleen KLM, ook Booking, horeca en winkels krijgen geld. De bedrijven hebben geld nodig om salaris te betalen.  Maar waarom laten we ze niet gewoon failliet gaan?

Deze crisis gaat nog lang duren en verandert hoe mensen leven. Zo zal lange tijd bijna niemand met openbaar vervoer naar zijn werk gaan. Mensen kunnen niet op vliegvakantie of op zakenreis. De horeca kan niet functioneren met 1,5 meter afstand in de keuken.
De vraag is bovendien of we straks in een diepe recessie geld over hebben voor koffie op het station, vliegvakantie, bioscoop of een restaurant. Het zijn immers vooral luxe producten waar we prima zonder kunnen. Waarom laten we deze bedrijven niet afslanken of stoppen?

De bedoeling van de staatssteun is salarissen doorbetalen, omdat burgers anders in problemen komen. Maar er is geen toekomstplan voor deze bedrijven.  Dus zitten de werknemers betaald te wachten op tijden die niet komen.

Waarom geven we het geld niet aan de burgers? Voor deze miljarden kun je iedereen die werkloos raakt een basisinkomen geven. Dat biedt mensen de kans na te denken over omscholing. Naar de bouw, tuinbouw, onderwijs en zorg bijvoorbeeld. Nu houdt je mensen gevangen in een baan, die op een dag niet meer bestaat.

Ik mis een plan voor Nederland hoe het verder moet. Ik wil dat er niet gedacht wordt over de economie redden, maar over mensen toekomstbestandig werk bieden. We ontdekken nu wat vitale beroepen zijn: stimuleer mensen daarvoor en biedt bijvoorbeeld ook de pakketbezorger een fatsoenlijk salaris.
Ik ben geen econoom, maar als ik de vragen kan bedenken, hoop ik dat iemand die daarvoor geleerd heeft, de antwoorden gaat zoeken.

Bestaat jouw baan straks nog? Hoe zie jij de veranderingen na deze crisis voor je?

1 opmerking:

  1. Helemaal met je eens. Steeds hoor je"als de economie weer aantrekt dan...."Maar de mensen zijn (hopelijk) veranderd in hun besteding. Velen zullen minder in de knip hebben,dan valt er niet veel te besteden. Nu zijn de klassen kunstmatig klein. Kunnen die niet kleiner blijven? En betere zorg? Voedsel verbouwen voor Nederland?

    BeantwoordenVerwijderen