vrijdag 10 april 2020

Rare schoolopdrachten tijdens thuisschool

Voordat half Nederland over me heen valt: alle meesters en juffen doen heel hard hun best om de kinderen thuis te laten leren.
Maar sommige opdrachten zijn tamelijk bijzonder, onuitvoerbaar, overbodig of anderszins raar.

Eerder schreef ik al over puber die een filmpje moest maken voor gym. Inmiddels zijn we wat weken onderweg en kwam er van alles voorbij. Ook bij bevriende gezinnen.

Onze tweede zoon verveelt zich ontzettend op school. Daarom mag hij daar verrijkingswerk doen. De opdracht luidde: maak een presentatie over X. Alle verdere instructie ontbreekt. Zoon heeft er totaal geen zin in.
Nu vindt zijn leerkracht dat hij daar thuis mee verder moet werken. Anders ontstaat er teveel niveauverschil met de rest van de klas. Zoon is de enige met deze opdracht. Ik ga hem thuis dus niet dwingen.

Inmiddels heb ik schrijfbladen gezien voor groep 0 kinderen. Verplichte knutsels voor een cijfer in groep 6, waarbij zelfs de kleuren zijn voorgeschreven. Klapper was een live online boekbespreking voor de hele klas voor groep 6.

Laten we realistisch blijven: ouders hebben ook nog andere dingen te doen dan schoolwerk begeleiden. Niet in alle gezinnen gaat het leven stressvrij en vloeiend. Wat de minister betreft is het genoeg als kinderen de kernvakken doen. Alle andere dingen zijn extra en kunnen niet verplicht worden. Als een kind maar gelukkig is.

Hoe is dat bij jullie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten