zondag 20 december 2020

Leuke boeken voor meisjes in groep 4

Boeken voor beginnende lezers gaan vaak helemaal nergens over. Suffe boeken motiveren natuurlijk ook niet om te lezen. Dus hoe vind je nou een leuk boek zodat een kind met plezier leest? 

Tip van de dag: vergeet zo snel mogelijk die AVI-boekjes. Iedere fatsoenlijke bieb heeft tegenwoordig een MLP: Makkelijk Lezen Plein. Daar staan boeken voor kinderen met allerlei leesproblemen, waarbij lezen zo leuk en makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Beter lettertype, meer plaatjes, uitleg bij lastige woorden en toffe verhalen. Dat is niet alleen voor kinderen met dyslexie, dat is ook prima geschikt voor startende lezers.

Er zijn voor meisjes vooral stapels boeken over paarden. Prima, maar dochter had het na drie boekjes wel gezien. Wat lees je dan wel? Ik heb stapels van de bibliotheek naar huis gesleept en een deel is ongelezen weer retour gegaan. Hierbij een lijstje om je kind wél enthousiast te krijgen!

- 'De enorm eigenwijze eenhoorn' van Pip Bird is ideaal om weigerende meisjes over de streep te trekken. Glitter, eenhoorns, school, humor en vriendschap, het zit er allemaal in. Eigenlijk begon dochter toen pas te ontdekken dat er ook leuke boeken zijn.

- 'Bob Popcorn' en 'De popcorn spion' zijn helemaal geweldig. Prima te lezen, veel tekeningen en vooral veel humor. Er is zelfs een speciale website van https://www.bobpopcorn.nl. Ook geschikt voor jongens natuurlijk.

- 'Ik ben een zeemeermin (maar dat is geheim)' van Sabine Wisman. Een meisje van zeven verandert 's nachts stiekem in een zeemeermin. Dochter leest het boek achter elkaar uit.

- Foeksia de Miniheks, van Paul van Loon. De hele serie gaat er hier doorheen. Dochter begon toen ze nog Avi M4 had en leest ze inmiddels in een razend tempo uit.

- Serie 'De Dieren Ridders' van Iris Boter. Een groep kinderen beleeft allerlei avonturen om dieren te redden. Vriendschap, dieren, domme en spannende acties, het is een heerlijk succes. Dochter las de vijf delen allemaal enthousiast.

Natuurlijk lezen we ook voor. Iedere avond een heel hoofdstuk (en soms twee). Onze favoriete voorleesboeken van dit moment:

- 'Oom Willibrord' van Jan Terlouw

- 'De kinderen van Bolderburen' van Astrid Lindgren

- 'Minoes' van Annie M.G. Schmidt

 

Wat alle meisjes in ieder geval moeten lezen zijn de twee boeken van Janneke Schotveld: 'De dappere ridster' en 'Het kattenmannetje en andere sprookjes'. Briljant bedacht, met veel humor en heerlijk eigentijds. Want meisjes kunnen gewoon alles doen en worden wat ze willen!

Hebben jullie nog tips voor ons? We horen het graag!


1 opmerking: