maandag 4 juli 2022

Zomerlezen: de wereld rond in boeken

Niets leuker dan vanuit je luie stoel de wereld ontdekken. Want op vakantie gaan is leuk, maar lezen is nog veel fijner. En je kunt natuurlijk ook gewoon boeken meenemen op vakantie. Ik heb me niet beperkt tot gewone leesboeken, maar ook goed gelet op de plaatjes. Want wegdromen bij mooie tekeningen is net zo goed heerlijk.


Voorlezen: prentenboeken voor jong en oud

De Liedjesatlas van Koos Meinderts

Bij dit boek hoort een CD met 24 kinderliedjes uit allerlei landen. Lekker kijken naar mooie platen en ondertussen zingen dus!

Als je naar de aarde komt van Sophie Blackall

Stel nou dat er iemand van een andere planeet naar de aarde komt, wat zou je dan vertellen? Een boek om zelf lekker plaatjes te kijken of om voor te lezen. Ook leuk om er daarna over door te praten natuurlijk!

Zwerveling van Peter Van den Ende

Een prentenboek zonder tekst, over een papieren bootje dat over alle wereldzeeën zwerft, boven en onder water. Je kunt er uren naar kijken, omdat er niet alleen een verhaal wordt verteld, maar ook ontelbare details te vinden zijn. Daarmee is het boek voor alle leeftijden geschikt.


Basisschool


Dader op het spoor- De juwelendief van M.G. Leonard

Een serie over treinreizen, met in ieder deel een misdaad die opgelost moet worden. Je reist in dit deel 1 door Engeland. In deel 2 ga je met de trein door Amerika en in deel 3 door Zuid-Afrika. Heel spannend en tegelijk ontdek je van alles over de treinen en de landen waar het boek zich afspeelt. Om zelf te lezen vanaf 8 jaar.


De Grijze Jager en De Broederband van John Flanagan

De serie van De Grijze Jager speelt zich af in een soort fantasie Middeleeuwen. De eerste delen spelen zich vooral af in Europa, maar latere delen gaan ook naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De Broederband begint in Viking-Scandinavië, maar ook deze hoofdpersonen gaan de wijde wereld in.

De Grijze Jager serie is voor de basisschool, vanaf groep 5 ongeveer. De Broederband is meer groep 8 of onderbouw middelbare school. De hoofdpersonen leven in dezelfde wereld, maar in de Grijze Jager gaat het om de avonturen en in de Broederband draait het ook om de ontwikkeling van de hoofdpersoon.

Het literaire niveau is matig, maar als het erom gaat jongens (en meisjes) heel veel bladzijdes te laten verslinden, is alles geoorloofd toch?


Zwerftocht met Korilu van Thea Beckman

Deze klassieker vinden mijn kinderen nog steeds leuk. Een ontzettend vervelend jongetje, dat denkt dat hij alles kan en alles weet, vindt een raar wezentje met wie hij de wereld gaat ontdekken. Even afstoffen en dan lekker voorlezen hoor!


Middelbare school

Met een kwartje de wereld rond van Paul d'Ivoy

Een journalist moet de wereld rondreizen om een erfenis te krijgen. Met niet meer dan 25 cent, want het boek is honderd jaar oud. Er zijn allerlei moderne vertalingen van, dus zoek een versie die je aanspreekt. Er zijn kinderversies, maar oorspronkelijk is het verhaal eerder voor young adults.

Het leukste is dat het originele boek nu gratis te downloaden is via https://www.dbnl.org/tekst/ivoi001mete04_01/downloads.php


Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman

Eigenlijk is dit natuurlijk een reisverhaal. Want hoe wandel je met duizenden kinderen van Duitsland naar Jeruzalem? Tegelijk is het een spannend verhaal over fake-nieuws en groepsprocessen. Ik las het op de basisschool, maar onderbouw middelbare school is ook prima.


De jonge samoerai – De weg van de krijger van Chris Bradford

In 1611 spoelt een jongen aan in Japan. Zijn vader is vermoord door een ninja en Jack mag de opleiding doen voor samoerai. Kan hij wraak nemen op de ninja's? Je ontdekt het oude Japan en in de latere delen reis je door de Oosterse wereld.


Volwassenen

Dagen van zand van Aimée de Jongh

Een prachtige graphic novel over Amerika tijdens de grote droogte in 1937. Een fotograaf moet een reportage maken. Maar hoe beïnvloedt hij daarmee de beeldvorming? Over klimaatverandering, de rol van media en het vinden van je eigen weg. Het boek wint terecht alle prijzen die er maar zijn en is iedere cent waard.


De ommegang van Jan van Aken

Een dikke pil over een middeleeuwer die door de wereld reist. Hij probeert alle kennis in zijn hoofd op te slaan, zit met zijn neus op allerlei belangrijke gebeurtenissen en komt op alle belangrijke plaatsen. Echt een vakantieboek, om uitgebreid voor te gaan zitten.


Zoete zoete wraak BV van Jonas Jonassen

Hoe komt een Zweed bij de Masai? Fantasierijk boek over relaties, met internationale reizen. Het is een heerlijk humoristisch verhaal, lekker luchtig maar soms grof en gewelddadig. Een versnapering voor een vakantiedagje dus.

 

Voor meer leestips kun je kijken bij de andere bloggers die meedoen aan Zomerlezen:

Ann van https://boekbabbel.com/

Luna van https://leesdame.nl/

Nienke van https://booksometea.com/


 

En laat vooral een reactie achter, bijvoorbeeld als je een heel andere mening hebt over deze boeken, of met leestips ter aanvulling!

 

3 opmerkingen:

  1. Toevallig dat we elk een graphic novel van Aimée de Jongh vermelden. En wel leuk voor de fans dat het er twee verschillende zijn. Mooie lijst heb je gemaakt. Heel divers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toffe lijst heb je gemaakt! En inderdaad: niet alles hoeft literair te zijn, soms is meters maken ook prima (of zelfs belangrijker).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh Thea Beckman! Ik had een plank vol boeken van haar :) In de aflevering van overleden auteurs komt haar werk ook voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen