maandag 27 juni 2022

Zomerlezen: spannende boeken voor speurneuzen

Vandaag is de aftrap van Zomerlezen: acht weken lang geef ik iedere maandag boekentips. Want in de zomer is het belangrijk dat kinderen blijven lezen. En wat is er nou heerlijker dan een rustig lezend kind tijdens je vakantie? Voor volwassenen is lezen natuurlijk net zo goed fijn.

Zomerlezen heb ik niet zelf bedacht, dat deed Nienke, van https://booksometea.com/. Dus ik sluit me graag bij haar aan. Vandaag is het thema 'Spannende boeken voor speurneuzen'.

Ik houd me nooit strikt aan leeftijdscategorieën. Mijn kinderen mogen lezen wat ze leuk vinden, ook als het officieel te makkelijk of te moeilijk is. Dus probeer gewoon wat je aanspreekt!

Voorlezen

AAA-WOE wie maakt dat geluid?  

De dieren in het bos horen een heel eng geluid. Wie doet dat? (Vanaf 2 jaar)

De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp

Er is een vliegwedstrijd, waarbij allerlei vogels in zelfgebouwde vliegmachines meedoen. Maar onderweg gaat er van alles mis. Wie saboteert de boel? (Vanaf 4 jaar)

Zoek en vind - Dieren de wereld rond van Brendan Kearney

Een zoekboek hoort ook bij speurneuzen, toch? Het is niet gewoon een boek met grote platen, maar ook een informatief boek. Kinderen kunnen zelf dieren zoeken, waarbij er onder de plaat staat hoeveel van elke soort er zijn. Bij ieder dier staat informatie, zodat er ook voorgelezen kan worden. Ze leren tellen, leren over verschillende leefgebieden en over allerlei dieren. Daarmee wordt het boek geschikt voor 2-10 jaar. (Online te koop voor maar 7 euro!)

 

Basisschool

De dierenridders van Iris Boter

Een groepje kinderen beleeft allerlei avonturen met dieren. Ze noemen zichzelf de Dierenridders. Er zijn vijf delen, waarbij Hero de superheldenhulphond deel 1 is. Heerlijk normale verhalen, maar wel lekker spannend met veel plaatjes. Geschikt voor jongens en meisjes vanaf groep 4.

Het dagboek van Cerise 1, De stenen dierentuin van Joris Chamblain en Aurélie Neyret

 

Stripboeken zijn ook boeken, zeker dit boek. Want er staat stiekem heel veel tekst in, tussen alle prachtige tekeningen. Dus als je kind alleen stripboeken wil, probeer deze dan eens! Een meisje gaat op onderzoek als ze een verdrietige oude man met potten verf in het bos ziet verdwijnen. Ze ontdekt allerlei geheimen.

Er zijn vijf delen van deze serie, die in NRC zelfs vijf ballen kreeg. Mijn dochter van 8 leest ze met plezier, hoewel ze ook moest huilen. Mijn zoon van 12 vindt ze stiekem ook prachtig.

 

Twitch en de vlucht van de ijsvogel van M.G. Leonard

 

Een jongen, Twitch, wordt gepest op school en gaat graag in zijn eentje naar het bos om vogels te kijken. In de zomervakantie zoekt de politie daar een ontsnapte boef én de buit van een overval. Twitch vindt allerlei sporen en ontmoet allerlei mensen. Maar wie van hen is te vertrouwen?

Het is niet alleen een speurneuzenverhaal, het gaat ook over vriendschap en natuur. Vanaf 10 jaar zeker te lezen, maar ook een heerlijk voorleesboek vanaf 8 jaar.

 

Superhelden.nl van Marcel van Driel

 

Overal ter wereld spelen kinderen Superhelden op hun computer. De paar kinderen die er in slagen het spel uit te spelen, worden in het geheim ergens opgeleid tot superspion. Maar waarom en voor wie? Echt een boek voor gamende kinderen, vanaf groep 7 ongeveer.

 

Middelbare school

 

Niemand zegt dat je op de middelbare school alleen literatuur mag lezen hoor. Je mag ook gewoon stapels spannende boeken lezen die je zelf leuk vindt. Als het gaat om spannende boeken, is er ontzettend veel te vinden. Vandaag deze tips.

 

Boy 7 van Mirjam Mous

 

Een jongen wordt wakker op een verlaten vlakte. Hij weet niet wie hij is en waar hij is. Hij moet zelf uitvinden wat er is gebeurd en hoe hij verder moet. Geschikt voor de onderbouw van de middelbare school. De meeste boeken van deze schrijfster zijn trouwens aanraders voor 12-15 jaar!

 

Team Mortis – Het Romeo & Juliet Mysterie van Bjorn Van den Eynde

 

Een groepje jongeren zonder ouders neemt deel aan een uiterst geheim Europees proefproject. Ze voeren undercovermissies uit in heel Europa. Er zijn meerdere delen, waarvan dit de eerste is. Geloofwaardig? Ach, dat boeit niet, want de delen zijn super spannend. Er zit wel redelijk wat bloed, dood en narigheid in, dus ik zou ze zelf op 14+ inschatten.

 

Volwassenen

 

Vorig jaar schreef ik al een blog over detectives: https://levenlezenengenieten.blogspot.com/2021/08/zomerlezen-detectives.html

Voor dit jaar heb ik lekker doorgelezen, zodat ik weer nieuwe leestips heb.

 

John Rebus: Kat en Muis van Ian Rankin

 

John Rebus is een Schotse detective. Kat en muis is het eerste deel van een lange serie. Eigenlijk is dit het slechtste deel en wordt de serie steeds beter, tot mijn grote blijdschap. Zeker een aanrader om deze boeken lekker op volgorde te lezen

 

De chirurg van Tess Gerritsen

 

Dit is het eerste deel van de serie over Jane Rizzoli / Maura Isles. Vrouwen in de hoofdrol, die deskundig zijn en heerlijk herkenbaar. Het verhaal zit goed in elkaar en de personages zijn levensecht. Wel redelijk Amerikaans, met psychopaten en heel veel fastfood!

 

Voor meer leestips kun je kijken bij de andere bloggers die meedoen aan Zomerlezen:

Ann van https://boekbabbel.com/

Luna van https://leesdame.nl/

 

En laat vooral een reactie achter, bijvoorbeeld als je een heel andere mening hebt over deze boeken, of met leestips ter aanvulling!

 

2 opmerkingen:

  1. Zoekboeken passen er zeker tussen hoor! Ik heb ook een raadselboek en een escaperoomboek ertussen gezet. Juist leuk, want kinderen die niet van lezen houden komen zo toch in aanraking met boeken!
    Nienke van BookSomeTea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk juist die zoekboeken!
    Groetjes Luna van Leesdame ;)

    BeantwoordenVerwijderen