maandag 11 juli 2022

Zomerlezen: historische verhalen

Eigenlijk is het thema deze week ‘strand’ maar daar heb ik zelf een hekel aan. Roodverbrande lijven, zonnebrandcrème met zand opsmeren, na een halfuurtje lekker warm en daarna smelten, het is gewoon niet mijn ideaal.

In de zomer lees ik dus liever historische verhalen. Lekker een spannend boek over een kasteel voorlezen en dan met het gezin een echt kasteel bekijken, bijvoorbeeld. Maar geschiedenis is natuurlijk breder, want dinosaurussen horen er ook echt bij. Dan is het thema voor kleuters opeens ook leuk.

Voorlezen

Dino's bestaan niet van Mark Janssen

Twee jongens gaan op zoek naar een dino. In prachtige platen kan iedereen de dino's vinden, behalve de jongetjes die er bovenop staan. Heerlijk boek vanaf 3 jaar.

Kinderbijbel

Wat mij betreft lezen alle ouders hun kinderen bijbelverhalen voor. Ook als je niet gelooft. Want de ark van Noach, David en Goliath, Koningin Esther, al die beroemde figuren horen in je rugzak. Hoe kun je anders ooit kunst begrijpen? Of verwijzingen in literatuur herkennen? Er zijn ontelbaar veel versies, dus zoek er gewoon eentje uit die je aanspreekt.

Roosje Weiss van Roberto Innocenti

Dit is het enige prentenboek over de Tweede Wereldoorlog, voor zover ik weet. Eigenlijk is het voor kinderen die ouder zijn dan zes, want de platen zijn beklemmend en het verhaal treurig. Roosje is een Duits meisje, dat een concentratiekamp ontdekt bij haar dorp. Als je bij kinderen dit thema wilt introduceren, is het een goede gespreksstarter. Daarom vind ik het een voorleesboek: lees het samen. En kun je tweedehands een exemplaar vinden: gelijk kopen.

 

Basisschool

Arthur – De zienerssteen van Kevin Crossley-Holland

Natuurlijk moet je kennismaken met koning Arthur verhalen als je in de bovenbouw van de basisschool zit. Dit is deel 1 van een serie, die lekker makkelijk leest. 

De Olifantendief van Jane Kerr

Het verhaal speelt zich af in 1872 in Schotland. Een straatjongen moet een olifant naar de andere kant van Groot-Brittanië brengen. Hij beleeft allerlei avonturen in een spannend goed geschreven verhaal. Vanaf 9 jaar ongeveer.

Gladiator – Vechten voor vrijheid van Simon Scarrow

Het verhaal speelt zich af in het oude Rome, waar een gewone jongen gladiator wordt. Het is een spannende serie van vier boeken, voor de bovenbouw basisschool of onderbouw middelbare school.

 Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn van Davide Morosinotto

Vier kinderen in het zuiden van Amerika bestellen een revolver, bij een postorderbedrijf. In plaats daarvan krijgen ze een kapot horloge. Ze reizen heel 19e eeuws Amerika door om het te ruilen. Natuurlijk beleven ze allerlei avonturen. Vanaf groep 7 ongeveer.

Middelbare school

Stripboek Het Achterhuis van Ari Folman en David Polonsky

In deze briljante stripversie krijg je niet alleen veel van het dagboek van Anne Frank mee, je ziet ook het Achterhuis. De tekeningen zijn mooi gemaakt en zorgen dat je de sfeer goed proeft. Ideaal om pubers toch kennis te laten maken met de Shoah.

Liverpool Street van Anne Voorhoeve

Een joods meisje vlucht in 1939 met een kindertransport naar Groot Brittanië. Ze komt daar in een joods-orthodox gezin en blijft daar de hele oorlog. Maar wat doet ze na 1945? Waar hoort ze thuis? Het is echt een boek voor 14-plussers.

 9/11 van Alan Gratz

Wat wij volwassenen vaak vergeten, is dat 11 september 2001 voor pubers ook onder ‘geschiedenis’ valt. Dus dit boek over de aanslag op de Twin Towers, leest voor hen als een historische roman. De wereld was toen immers heel anders dan nu. Het boek vertelt over de aanslag, maar ook over Afganistan en de gevolgen nu.

 Volwassenen

Dochter van Ierland van Grace O’Malley

Deel 1 van een serie over Ierland tijdens de grote hongersnood. Er heerst een aardappelziekte, zodat er geen eten meer is. De arme geweldige Ieren komen in opstand tegen de gewelddadige gemene Engelsen. Het leest best lekker, romantisch verhaal ook, maar geen literatuur. Voor de zomervakantie dus misschien juist een aanrader.

Berlijn-trilogie van Philip Kerr

Spannende historische serie over een politieman in Duitsland. Het begint bij de Weimar-republiek, de boeken gaan door tijdens de Tweede Wereldoorlog en verder in de chaos daarna. De verhalen zijn spannend, omdat er een concreet misdrijf opgelost moet worden. Ze zijn historisch grotendeels correct, zodat je goed kunt meeleven met de hoofdpersoon en veel leert over ‘gewone Duiters’ toen.

Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili

Een familiegeschiedenis in Georgië, vanaf 1900 tot ergens na de val van de Berlijnse muur. Ik heb het in één ruk uitgelezen, terwijl het echt een dikke pil is. Mooi verhaal, allerlei lijnen naar beroemde figuren, maar tegelijk gaat het over gewone mensen, die proberen hun leven te leiden.

Circus der wonderen van Elisabeth Macneal

Een meisje met veel moedervlekken wordt door haar vader verkocht aan het circus. Daar zal ze als luipaardmeisje tentoongesteld worden. Het verhaal speelt in Groot-Brittannië rond 1870 en laat goed zien wat er gebeurde als je ‘anders’ was. Natuurlijk gaat het ook over relaties en over de vraag wie je bent.

 

Voor meer leestips kun je kijken bij de andere bloggers die meedoen aan Zomerlezen:

Ann van https://boekbabbel.com/

Luna van https://leesdame.nl/

Nienke van https://booksometea.com/


 

En laat vooral een reactie achter, bijvoorbeeld als je een heel andere mening hebt over deze boeken, of met leestips ter aanvulling!

 

4 opmerkingen:

 1. Een mooie lijst, Roosje Weiss is een van mijn favorieten!
  En wat je zegt over 9-11 en latere, of wel onze tijden klopt en et boeit ze ook..
  Zo had ik toen ik nog werkte een boek over MKZ, 11 sept om voor te lezen (zijn gewoon jeugdboeken)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super dat je gebruik maakt van de uitwijkmogelijkheid, daar is die ook voor! Ik denk dat het boek 'Toen de wereld nog van ons was' je wel zal aanspreken, gezien de boeken die je hier noemt. En ken je de historische jeugdromans van Simone van der Vlugt? Ook echte aanraders, zij doet veel onderzoek voor haar boeken.
  Nienke van BookSomeTea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker ken ik die! Ik kon vooral niet kiezen tussen al het moois…

   Verwijderen
 3. Wat een verrassing, de uitwijkmogelijkheid :) Je hebt een paar interessante leestips bij elkaar gezocht, ik ga er even mezelf in verdiepen, want ik hou ook wel van historie! Groetjes Luna

  BeantwoordenVerwijderen