maandag 25 juli 2022

Zomerlezen: huis-, tuin- en keuken

Vandaag is het thema huis-, tuin- en keukengezelligheid. Want wat is er fijner dan thuis zijn, niks moeten en het gewoon gezellig hebben met elkaar? Ik heb geen aparte young-adult categorie, omdat pubers uitstekend deze boeken voor volwassenen kunnen lezen.

Voorlezen
Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt
Daar hoef ik niks over te vertellen toch?

De drieling van Corien Oranje
Over Tom, Job en Wout, die thuis en op school de vier seizoenen beleven. Ongelooflijk herkenbaar en humoristisch, ook voor ouders. Bijvoorbeeld bij het consultatiebureau zeggen dat je altijd frietjes eet…

Ik ben Bas van Dagmar Stam
Een kijkboek voor peuters, waarbij allerlei dingen thuis worden benoemd. Er zijn ook twee delen voor oudere kinderen, over school en buitenshuis. Wij hebben zelfs een CD van Bas.

Nederland van Charlotte Dematons
Prachtig platenboek over Nederland, met daarbij een boek vol toelichting bij de plaatjes. Want over ieder detail is nagedacht. Er is bijvoorbeeld uitleg over architectuur, traditie en geschiedenis. Daarmee is het gelijk ook boeiend voor 8-88.

Basisschool
De kinderen van bolderburen van Astrid Lindgren
Huiselijke verhalen over het alledaagse leven in een Zweeds gehucht. Het boek kabbelt, maar is toch boeiend omdat de kinderen zo leuk zijn.

Silvester van Willeke Brouwer
Silvester verhuist van Amsterdam naar een achterlijk boerendorp. Maar eigenlijk is het daar ook leuk. Het fijne aan dit boek zijn de tekeningen, die het bijna een stripverhaal maken. Er zijn allerlei delen, vanaf groep 5.

Polleke van Guus Kuijer
Polleke is een gewoon meisje. Maar ze stelt veel goede vragen. Er zijn vijf delen en ook volwassenen moeten Polleke gauw leren kennen. Vanaf groep 6 ongeveer.

Volwassenen
Amalia van Claudia de Breij
Een heerlijk inkijkje in huiselijk leven als kroonprinses. Ik ben niet per se groot fan van het koningshuis, maar dit is leuk.

Huis vol leugens van Nicci French
Een heel gewoon gezin, heel gezellig enzo. Maar onderhuids broeien de leugens. Ik kijk altijd een week of wat met grote argwaan de wereld in na een boek van Nicci French. Tegelijk: ik kies vaak voor een luisterboek, omdat ik dan langer doe met het verhaal dan wanneer ik zelf lees.

De familie Heesters van B. Nijenhuis
Dit is mijn favoriete christelijke schrijver. De familie Heesters is zijn meest luchtige, humoristische boek. Wie niet van christelijke boeken houdt, kan deze rustig proberen. Het draait om een gezin, met drie kinderen, in een doodnormaal jaar. Herkenbaar en vreugdevol.

1 opmerking:

  1. Veel bekende boeken en ik kan je smaak delen!
    'k ben volwassen, dus ik zal Polleke te pakken zien te krijgen. ;)

    BeantwoordenVerwijderen