woensdag 18 maart 2020

Wat wij thuis doen

Daar zitten we dan, gezellig met z'n zessen binnen opgesloten. Niet helemaal, want de kinderen mogen nog wel in de thuis spelen. Maar hoe gaan we dat gezellig houden, voor minstens drie weken?
Want er zijn nog drie schooldagen tussen 6 april en Pasen. Ik gok dat de overheid de schok voor ouders in etappes geeft en dat deze rare periode zeker tot na de meivakantie gaat duren. Ik weet één ding: dit moet ik vanaf het begin goed aanpakken, anders worden we allemaal gek van elkar.

De puber heeft pech. Of geluk, net hoe je het bekijkt. Hij heeft dagelijks online les van 9.10-14.25. Gewoon drie blokken van 80 minuten, volgens zijn normale rooster. Hij werkt zelfs met de webcam aan. Kwam ik lief binnen met een fruitbakje, schaamde hij zich dood...

Gisteren heb ik op de basisschool de lesboeken opgehaald, met een dagplanning per kind voor de komende drie weken. Dus voor hen mag ik de juf spelen.
De peuter vindt het vooral gezellig, dat zelfs papa thuis werkt.

Iedere dag beginnen we om 8.00 met z'n allen aangekleed aan het ontbijt. Daarna krijgen de konijntjes eten. Om 8.45 starten we met de 'basisschool'. Iedereen zit aan zijn eigen bureau, behalve dochter. Zij werkt aan de eettafel, want in groep 3 is er wat begeleiding nodig.
Om 10.30 is er een koffie/fruit pauze en stuur ik de jongste drie naar buiten.
Van 11.00-12.15 wordt er weer wat nuttigs gedaan. Lezen, schoolwerk of fluitles oefenen. Daarna is het lunchtijd.

Mijn kinderen hebben het schoolwerk dan al ruimschoots af. In de middag maken we dus een lijstje met dingen die ze kunnen doen. Ze mogen post maken, knutselen, in de tuin rommelen, lezen, een spel doen. Maar alleen dingen zonder scherm.
Om 15.00 is het weer koffie/koek tijd. Iedere dag mag één kind iets lekkers bakken. Daar leren ze ook een hoop van: lezen, wegen, rekenen en hoeveel moeite het kost om iets klaar te maken.
Dan mogen ze zelf weten wat ze gaan doen. Je vervelen is ook een optie, dat doen ze normaal ook graag na schooltijd...

Ik hoop dat we onze draai gaan vinden in dit nieuwe ritme. Maar ik hoop vooral dat we niet ziek worden. Zeker dochter is kwetsbaar en dat maakt het een spannende tijd.

Wat doen jullie de hele dag?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten