dinsdag 30 november 2021

Quarantaine dagboek: dag 2, testen

Vanmorgen mochten we gezellig met z'n zessen naar de teststraat. Allemaal twee stokjes in ons hoofd gekregen. Ik trof een bijzonder hardhandige dame en kreeg een bloedneus. Kleuter huilde na afloop  omdat de kanjerdiploma's op waren. Toen begon het wachten.

Ik maakte soep. Ik las kleuter voor, 'Kleine zwerver' van W.G. van de Hulst. Ik verbaasde me over de slagersknecht en de bakkersknecht op de fiets. Ik bestelde prompt bezorgpizza als avondeten. Ik beslechtte talloze conflicten en draaide een was.

Om zes uur kwamen de eerste uitslagen. Drie keer negatief. Om kwart over zeven kwamen de volgende uitslagen. Alleen dochter test positief.

Tot nu toe valt het mee. Dochter is verkouden, hoest inmiddels wat meer en heeft verhoging. Ze is ook stontvervelend, dat wel. 

Nu maar afwachten wie er wanneer positief gaat testen. We kennen horrorverhalen van om de beurt corona krijgen, maar tot kerst in quarantaine is wel de ultieme nachtmerrie.

Dank voor het meeleven. We maken er wat van!

maandag 29 november 2021

Quarantaine dagboek: het begin

Halverwege de ochtend kregen we een berichtje: vriendinnetje van kleuter had een positieve zelftest. Tweede zoon had gisteren een negatieve GGD-test, maar dochter en ik bleken een positieve zelftest te hebben.

Puber mocht gauw naar huis komen. Kleuter mocht gauw opgehaald door papa. Deze drie hebben een negatieve zelftest. 

Nu beginnen we dus aan onze quarantaine periode. Vandaag is dag 1 voor dochter en mij. Als we geen klachten meer hebben, mogen wij maandag weer naar buiten.

Morgen gaan we met z'n allen naar de teststraat, om te kijken wie er inmiddels besmet is. Dan mogen de negativelingen op dag 5 weer testen. Als er dan een positieve test bijkomt, mogen de negativelingen op dag 10 weer testen. Net zo lang tot iedereen corona heeft gehad. Want met zes mensen in een huis is isolatie een illusie.

Gelukkig komen morgen de boodschappen. Ik had alles voor sinterklaas al in huis. Er ligt een berg knutselspullen. Het is nu vooral hopen dat we niet heel ziek worden...

vrijdag 26 november 2021

Wat kun je zelf nog doen?

Dit wordt ons niet ontnomen: lezen

en ademloos het blad omslaan,
ver van de dagelijksheid vandaan.

Ida Gerhardt

Somber word ik ervan, alle besmettingen om ons heen, instortende zorg en een regering waarover ik beter kan zwijgen.
Inmiddels is alles in huis voor Sinterklaas. Straks nog kerstboeken inslaan voor onder de boom. Dan een massa boodschappen halen en klaar voor de winter die komt.

Ik probeer mijn wereld kleiner te maken, met fijne dingen binnen. Kleuter gaat naar school, dochter gaat af en toe, tweede zoon is thuis omdat hij hoest en er klaar mee is. Puber is gevaccineerd, net als vrijwel iedereen in zijn klas, dus die gaat zijn eigen gangetje: school, bijbaantje, thuis.

Gelukkig zijn er boeken, om te ontsnappen naar andere werelden. Voor kleuter las ik Frederick voor, van Leo Lionni. Over een muis die geen voedsel hamstert voor de winter, maar zonnestralen, kleuren en woorden. Heel inspirerend!

Ik wens jullie warmte en wijsheid deze dagen.

zondag 21 november 2021

Van nutridrink naar gezondheid

Dochter wilde geen vieze nutridrink meer. Want ze wil niet ziek zijn. Ze wil niet moeten aankomen en ze bleef maar bezig dat ze niet dik wil worden. Liefst wilde ze ook het ontbijt overslaan, want in de ochtend eten is lastig. Dat levert uiteraard strijd op, want van mij moet ze genoeg eten.

Gelukkig was het precies tijd voor de diëtiste. Dochter vertelde waar ze mee worstelde. Ah, die fase, zei de diëtiste tot mijn opluchting.

Eerst kreeg dochter uitleg over groeicurves. Lengte plus 1, gewicht min 1, dus lengte/gewicht verhouding is min 2. Als ze nu een halfjaar in de lengte doorgroeit,  maar in gewicht gelijk blijft, daalt ze onder de min 2,5 lijn. 'En dan raken je spieren slap, dan kun je niet meer goed zwemmen en paardrijden. Dan werken je hersens minder goed en haal je slechtere cijfers.' Dochter snapte het.

Daarna kreeg dochter een knutselpakket over magische stofjes mee. Nu weet ze welke bouwstenen haar lichaam nodig heeft én waarvoor. Ze kreeg ook een schijf van vijf voor iedere maaltijd. Ze kijkt nu drie keer per dag of ze uit alle vakjes iets eet. Want dat heeft ze nodig.

Onze diëtiste is geweldig. We zijn uit het verhaal van ziek-aankomen-drinkvoeding gestapt. Nu beginnen we aan gezond-eten-groeien. Ik zie bij dochter de klik in haar hoofdje. De weegschaal is verstopt en we gaan proberen haar gezond te laten groeien!