maandag 25 juli 2022

Zomerlezen: huis-, tuin- en keuken

Vandaag is het thema huis-, tuin- en keukengezelligheid. Want wat is er fijner dan thuis zijn, niks moeten en het gewoon gezellig hebben met elkaar? Ik heb geen aparte young-adult categorie, omdat pubers uitstekend deze boeken voor volwassenen kunnen lezen.

Voorlezen
Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt
Daar hoef ik niks over te vertellen toch?

De drieling van Corien Oranje
Over Tom, Job en Wout, die thuis en op school de vier seizoenen beleven. Ongelooflijk herkenbaar en humoristisch, ook voor ouders. Bijvoorbeeld bij het consultatiebureau zeggen dat je altijd frietjes eet…

Ik ben Bas van Dagmar Stam
Een kijkboek voor peuters, waarbij allerlei dingen thuis worden benoemd. Er zijn ook twee delen voor oudere kinderen, over school en buitenshuis. Wij hebben zelfs een CD van Bas.

Nederland van Charlotte Dematons
Prachtig platenboek over Nederland, met daarbij een boek vol toelichting bij de plaatjes. Want over ieder detail is nagedacht. Er is bijvoorbeeld uitleg over architectuur, traditie en geschiedenis. Daarmee is het gelijk ook boeiend voor 8-88.

Basisschool
De kinderen van bolderburen van Astrid Lindgren
Huiselijke verhalen over het alledaagse leven in een Zweeds gehucht. Het boek kabbelt, maar is toch boeiend omdat de kinderen zo leuk zijn.

Silvester van Willeke Brouwer
Silvester verhuist van Amsterdam naar een achterlijk boerendorp. Maar eigenlijk is het daar ook leuk. Het fijne aan dit boek zijn de tekeningen, die het bijna een stripverhaal maken. Er zijn allerlei delen, vanaf groep 5.

Polleke van Guus Kuijer
Polleke is een gewoon meisje. Maar ze stelt veel goede vragen. Er zijn vijf delen en ook volwassenen moeten Polleke gauw leren kennen. Vanaf groep 6 ongeveer.

Volwassenen
Amalia van Claudia de Breij
Een heerlijk inkijkje in huiselijk leven als kroonprinses. Ik ben niet per se groot fan van het koningshuis, maar dit is leuk.

Huis vol leugens van Nicci French
Een heel gewoon gezin, heel gezellig enzo. Maar onderhuids broeien de leugens. Ik kijk altijd een week of wat met grote argwaan de wereld in na een boek van Nicci French. Tegelijk: ik kies vaak voor een luisterboek, omdat ik dan langer doe met het verhaal dan wanneer ik zelf lees.

De familie Heesters van B. Nijenhuis
Dit is mijn favoriete christelijke schrijver. De familie Heesters is zijn meest luchtige, humoristische boek. Wie niet van christelijke boeken houdt, kan deze rustig proberen. Het draait om een gezin, met drie kinderen, in een doodnormaal jaar. Herkenbaar en vreugdevol.

zondag 17 juli 2022

Zomerlezen: Fastfood

Soms wil je gewoon iets simpels, om even lekker te relaxen met een boek. Niks met grootse zinnen of ingewikkelde plots, maar een leuk verhaal. Zoals ik graag fastfood eet als ik doodmoe thuis kom van een hete dag aan zee, of van een lange vakantiereis. Gelukkig is er ontzettend veel fastfood in boekenland. Dus vandaag boeken om zomaar als tussendoortje van te genieten.

Voor kinderen zijn dit trouwens ook ideale boeken om te starten met lezen. Ze hoeven geen moeilijke literatuur, laat ze maar eerst leesplezier ervaren.


Voorlezen

Ssst... de tijger slaapt van Britta Teckentrupp

De tijger slaapt. Een groepje dieren moet er overheen, maar ze mogen de tijger niet wakker maken. Je moet blazen, wiegen en aaien om hem in slaap te houden. Natuurlijk wordt ze toch wakker!

Gek genoeg vraagt geen enkel kind waarom de dieren niet even omlopen, dus gewoon lekker voorlezen.


Rupsje nooitgenoeg van Eric Carle

Hoeft geen toelichting toch? Kun je iedere dag herhalen en het blijft leuk. Inclusief buikpijn van teveel snoep en fastfood.


Nijntje van Dick Bruna

Ooit stond ik in de pan te roeren en uit mijn hoofd Nijntje in de dierentuin op te zeggen. Het kind zat ondertussen in de kinderstoel zelf de bladzijdes om te slaan. Na vier kinderen kan ik de boekjes niet meer zien, maar ze horen bij de opvoeding toch?


Basisschool

De reuzenkrokodil van Roald Dahl

Zaterdag las ik dit aan mijn kleuter voor. Hij vond het wel erg spannend en vertelt iedere dag aan iedereen hoe het afloopt met de reuzenkrokodil. Maar eigenlijk is alles van Roald Dahl briljant. Het hoort alleen bij fastfood omdat het zo heerlijk soepel leest.


Bob Popcorn van Maranke Rinck

Ideaal voor kinderen die dikke boeken niet zien zitten. Want met grote letters, plaatjes en plezier lees je zomaar een heleboel bladzijden. Dochter vindt lezen stom, maar deze serie las ze uit zichzelf!


Gamehelden tegen de monsters van Marcel van Driel

Jongetjes gamen tegenwoordig, in plaats van dat ze lezen. Daar kun je een heleboel over zeggen, maar je kunt ze nog beter een boek geven over gamen. Dan lezen ze wel!


Donald Duck

Als je kind echt niet wil lezen, voer het dan de Donald Duck. Goed voor de woordenschat en met allerlei spreekwoorden en uitdrukkingen. Stiekem krijgen ze een heleboel letters binnen hoor!


Middelbare school

Kappen! van Carrie Slee

Tsja. Van Carrie Slee kun je willekeurig een boek uit de bieb halen en als fastfood serveren voor tieners.


Leven van een loser 1 Logboek van Bram Botermans van Jeff Kinney

Snelle boeken met veel humor en veel plaatjes. Er is een hele serie van.


Een weeffout in onze sterren van John Green

Voor oudere pubers is dit een heerlijk zwijmelverhaal. Vol emoties en best meeslepend. Als ze in het Engels lezen, mogen ze het zelfs op hun leeslijst zetten.


Lucky Luke of Suske en Wiske

Kinderen die zich te groot voelen voor de Donald Duck, kunnen natuurlijk gewoon andere stripverhalen gaan lezen.


Volwassenen

Joop ter Heul van Cissy van Marxveldt

Nostalgie, jeugdherinneringen en een heerlijk verhaal.


De zeven zussen van Lucinda Riley

Heerlijk dikke pil over mooie rijke mensen en de liefde.


Het Rosie project van Graeme Simsion

Een bijzondere wetenschapper met ASS probeert een relatie op te bouwen met Rosie. Humoristisch romantisch verhaal.


Sterspeler van John Grisham

Bij fastfood horen ook detectives en thrillers, wat mij betreft. Sterspeler is het nieuwste boek van John Grisham. Maar je kunt ook een willekeurige andere titel van hem lezen. Goed geschreven en spannende verhalen.

 

Voor meer leestips kun je kijken bij de andere bloggers die meedoen aan Zomerlezen:

Ann van https://boekbabbel.com/

Luna van https://leesdame.nl/

Nienke van https://booksometea.com/


 

En laat vooral een reactie achter, bijvoorbeeld als je een heel andere mening hebt over deze boeken, of met leestips ter aanvulling!

 

maandag 11 juli 2022

Zomerlezen: historische verhalen

Eigenlijk is het thema deze week ‘strand’ maar daar heb ik zelf een hekel aan. Roodverbrande lijven, zonnebrandcrème met zand opsmeren, na een halfuurtje lekker warm en daarna smelten, het is gewoon niet mijn ideaal.

In de zomer lees ik dus liever historische verhalen. Lekker een spannend boek over een kasteel voorlezen en dan met het gezin een echt kasteel bekijken, bijvoorbeeld. Maar geschiedenis is natuurlijk breder, want dinosaurussen horen er ook echt bij. Dan is het thema voor kleuters opeens ook leuk.

Voorlezen

Dino's bestaan niet van Mark Janssen

Twee jongens gaan op zoek naar een dino. In prachtige platen kan iedereen de dino's vinden, behalve de jongetjes die er bovenop staan. Heerlijk boek vanaf 3 jaar.

Kinderbijbel

Wat mij betreft lezen alle ouders hun kinderen bijbelverhalen voor. Ook als je niet gelooft. Want de ark van Noach, David en Goliath, Koningin Esther, al die beroemde figuren horen in je rugzak. Hoe kun je anders ooit kunst begrijpen? Of verwijzingen in literatuur herkennen? Er zijn ontelbaar veel versies, dus zoek er gewoon eentje uit die je aanspreekt.

Roosje Weiss van Roberto Innocenti

Dit is het enige prentenboek over de Tweede Wereldoorlog, voor zover ik weet. Eigenlijk is het voor kinderen die ouder zijn dan zes, want de platen zijn beklemmend en het verhaal treurig. Roosje is een Duits meisje, dat een concentratiekamp ontdekt bij haar dorp. Als je bij kinderen dit thema wilt introduceren, is het een goede gespreksstarter. Daarom vind ik het een voorleesboek: lees het samen. En kun je tweedehands een exemplaar vinden: gelijk kopen.

 

Basisschool

Arthur – De zienerssteen van Kevin Crossley-Holland

Natuurlijk moet je kennismaken met koning Arthur verhalen als je in de bovenbouw van de basisschool zit. Dit is deel 1 van een serie, die lekker makkelijk leest. 

De Olifantendief van Jane Kerr

Het verhaal speelt zich af in 1872 in Schotland. Een straatjongen moet een olifant naar de andere kant van Groot-Brittanië brengen. Hij beleeft allerlei avonturen in een spannend goed geschreven verhaal. Vanaf 9 jaar ongeveer.

Gladiator – Vechten voor vrijheid van Simon Scarrow

Het verhaal speelt zich af in het oude Rome, waar een gewone jongen gladiator wordt. Het is een spannende serie van vier boeken, voor de bovenbouw basisschool of onderbouw middelbare school.

 Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn van Davide Morosinotto

Vier kinderen in het zuiden van Amerika bestellen een revolver, bij een postorderbedrijf. In plaats daarvan krijgen ze een kapot horloge. Ze reizen heel 19e eeuws Amerika door om het te ruilen. Natuurlijk beleven ze allerlei avonturen. Vanaf groep 7 ongeveer.

Middelbare school

Stripboek Het Achterhuis van Ari Folman en David Polonsky

In deze briljante stripversie krijg je niet alleen veel van het dagboek van Anne Frank mee, je ziet ook het Achterhuis. De tekeningen zijn mooi gemaakt en zorgen dat je de sfeer goed proeft. Ideaal om pubers toch kennis te laten maken met de Shoah.

Liverpool Street van Anne Voorhoeve

Een joods meisje vlucht in 1939 met een kindertransport naar Groot Brittanië. Ze komt daar in een joods-orthodox gezin en blijft daar de hele oorlog. Maar wat doet ze na 1945? Waar hoort ze thuis? Het is echt een boek voor 14-plussers.

 9/11 van Alan Gratz

Wat wij volwassenen vaak vergeten, is dat 11 september 2001 voor pubers ook onder ‘geschiedenis’ valt. Dus dit boek over de aanslag op de Twin Towers, leest voor hen als een historische roman. De wereld was toen immers heel anders dan nu. Het boek vertelt over de aanslag, maar ook over Afganistan en de gevolgen nu.

 Volwassenen

Dochter van Ierland van Grace O’Malley

Deel 1 van een serie over Ierland tijdens de grote hongersnood. Er heerst een aardappelziekte, zodat er geen eten meer is. De arme geweldige Ieren komen in opstand tegen de gewelddadige gemene Engelsen. Het leest best lekker, romantisch verhaal ook, maar geen literatuur. Voor de zomervakantie dus misschien juist een aanrader.

Berlijn-trilogie van Philip Kerr

Spannende historische serie over een politieman in Duitsland. Het begint bij de Weimar-republiek, de boeken gaan door tijdens de Tweede Wereldoorlog en verder in de chaos daarna. De verhalen zijn spannend, omdat er een concreet misdrijf opgelost moet worden. Ze zijn historisch grotendeels correct, zodat je goed kunt meeleven met de hoofdpersoon en veel leert over ‘gewone Duiters’ toen.

Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili

Een familiegeschiedenis in Georgië, vanaf 1900 tot ergens na de val van de Berlijnse muur. Ik heb het in één ruk uitgelezen, terwijl het echt een dikke pil is. Mooi verhaal, allerlei lijnen naar beroemde figuren, maar tegelijk gaat het over gewone mensen, die proberen hun leven te leiden.

Circus der wonderen van Elisabeth Macneal

Een meisje met veel moedervlekken wordt door haar vader verkocht aan het circus. Daar zal ze als luipaardmeisje tentoongesteld worden. Het verhaal speelt in Groot-Brittannië rond 1870 en laat goed zien wat er gebeurde als je ‘anders’ was. Natuurlijk gaat het ook over relaties en over de vraag wie je bent.

 

Voor meer leestips kun je kijken bij de andere bloggers die meedoen aan Zomerlezen:

Ann van https://boekbabbel.com/

Luna van https://leesdame.nl/

Nienke van https://booksometea.com/


 

En laat vooral een reactie achter, bijvoorbeeld als je een heel andere mening hebt over deze boeken, of met leestips ter aanvulling!

 

maandag 4 juli 2022

Zomerlezen: de wereld rond in boeken

Niets leuker dan vanuit je luie stoel de wereld ontdekken. Want op vakantie gaan is leuk, maar lezen is nog veel fijner. En je kunt natuurlijk ook gewoon boeken meenemen op vakantie. Ik heb me niet beperkt tot gewone leesboeken, maar ook goed gelet op de plaatjes. Want wegdromen bij mooie tekeningen is net zo goed heerlijk.


Voorlezen: prentenboeken voor jong en oud

De Liedjesatlas van Koos Meinderts

Bij dit boek hoort een CD met 24 kinderliedjes uit allerlei landen. Lekker kijken naar mooie platen en ondertussen zingen dus!

Als je naar de aarde komt van Sophie Blackall

Stel nou dat er iemand van een andere planeet naar de aarde komt, wat zou je dan vertellen? Een boek om zelf lekker plaatjes te kijken of om voor te lezen. Ook leuk om er daarna over door te praten natuurlijk!

Zwerveling van Peter Van den Ende

Een prentenboek zonder tekst, over een papieren bootje dat over alle wereldzeeën zwerft, boven en onder water. Je kunt er uren naar kijken, omdat er niet alleen een verhaal wordt verteld, maar ook ontelbare details te vinden zijn. Daarmee is het boek voor alle leeftijden geschikt.


Basisschool


Dader op het spoor- De juwelendief van M.G. Leonard

Een serie over treinreizen, met in ieder deel een misdaad die opgelost moet worden. Je reist in dit deel 1 door Engeland. In deel 2 ga je met de trein door Amerika en in deel 3 door Zuid-Afrika. Heel spannend en tegelijk ontdek je van alles over de treinen en de landen waar het boek zich afspeelt. Om zelf te lezen vanaf 8 jaar.


De Grijze Jager en De Broederband van John Flanagan

De serie van De Grijze Jager speelt zich af in een soort fantasie Middeleeuwen. De eerste delen spelen zich vooral af in Europa, maar latere delen gaan ook naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De Broederband begint in Viking-Scandinavië, maar ook deze hoofdpersonen gaan de wijde wereld in.

De Grijze Jager serie is voor de basisschool, vanaf groep 5 ongeveer. De Broederband is meer groep 8 of onderbouw middelbare school. De hoofdpersonen leven in dezelfde wereld, maar in de Grijze Jager gaat het om de avonturen en in de Broederband draait het ook om de ontwikkeling van de hoofdpersoon.

Het literaire niveau is matig, maar als het erom gaat jongens (en meisjes) heel veel bladzijdes te laten verslinden, is alles geoorloofd toch?


Zwerftocht met Korilu van Thea Beckman

Deze klassieker vinden mijn kinderen nog steeds leuk. Een ontzettend vervelend jongetje, dat denkt dat hij alles kan en alles weet, vindt een raar wezentje met wie hij de wereld gaat ontdekken. Even afstoffen en dan lekker voorlezen hoor!


Middelbare school

Met een kwartje de wereld rond van Paul d'Ivoy

Een journalist moet de wereld rondreizen om een erfenis te krijgen. Met niet meer dan 25 cent, want het boek is honderd jaar oud. Er zijn allerlei moderne vertalingen van, dus zoek een versie die je aanspreekt. Er zijn kinderversies, maar oorspronkelijk is het verhaal eerder voor young adults.

Het leukste is dat het originele boek nu gratis te downloaden is via https://www.dbnl.org/tekst/ivoi001mete04_01/downloads.php


Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman

Eigenlijk is dit natuurlijk een reisverhaal. Want hoe wandel je met duizenden kinderen van Duitsland naar Jeruzalem? Tegelijk is het een spannend verhaal over fake-nieuws en groepsprocessen. Ik las het op de basisschool, maar onderbouw middelbare school is ook prima.


De jonge samoerai – De weg van de krijger van Chris Bradford

In 1611 spoelt een jongen aan in Japan. Zijn vader is vermoord door een ninja en Jack mag de opleiding doen voor samoerai. Kan hij wraak nemen op de ninja's? Je ontdekt het oude Japan en in de latere delen reis je door de Oosterse wereld.


Volwassenen

Dagen van zand van Aimée de Jongh

Een prachtige graphic novel over Amerika tijdens de grote droogte in 1937. Een fotograaf moet een reportage maken. Maar hoe beïnvloedt hij daarmee de beeldvorming? Over klimaatverandering, de rol van media en het vinden van je eigen weg. Het boek wint terecht alle prijzen die er maar zijn en is iedere cent waard.


De ommegang van Jan van Aken

Een dikke pil over een middeleeuwer die door de wereld reist. Hij probeert alle kennis in zijn hoofd op te slaan, zit met zijn neus op allerlei belangrijke gebeurtenissen en komt op alle belangrijke plaatsen. Echt een vakantieboek, om uitgebreid voor te gaan zitten.


Zoete zoete wraak BV van Jonas Jonassen

Hoe komt een Zweed bij de Masai? Fantasierijk boek over relaties, met internationale reizen. Het is een heerlijk humoristisch verhaal, lekker luchtig maar soms grof en gewelddadig. Een versnapering voor een vakantiedagje dus.

 

Voor meer leestips kun je kijken bij de andere bloggers die meedoen aan Zomerlezen:

Ann van https://boekbabbel.com/

Luna van https://leesdame.nl/

Nienke van https://booksometea.com/


 

En laat vooral een reactie achter, bijvoorbeeld als je een heel andere mening hebt over deze boeken, of met leestips ter aanvulling!

 

maandag 27 juni 2022

Zomerlezen: spannende boeken voor speurneuzen

Vandaag is de aftrap van Zomerlezen: acht weken lang geef ik iedere maandag boekentips. Want in de zomer is het belangrijk dat kinderen blijven lezen. En wat is er nou heerlijker dan een rustig lezend kind tijdens je vakantie? Voor volwassenen is lezen natuurlijk net zo goed fijn.

Zomerlezen heb ik niet zelf bedacht, dat deed Nienke, van https://booksometea.com/. Dus ik sluit me graag bij haar aan. Vandaag is het thema 'Spannende boeken voor speurneuzen'.

Ik houd me nooit strikt aan leeftijdscategorieën. Mijn kinderen mogen lezen wat ze leuk vinden, ook als het officieel te makkelijk of te moeilijk is. Dus probeer gewoon wat je aanspreekt!

Voorlezen

AAA-WOE wie maakt dat geluid?  

De dieren in het bos horen een heel eng geluid. Wie doet dat? (Vanaf 2 jaar)

De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp

Er is een vliegwedstrijd, waarbij allerlei vogels in zelfgebouwde vliegmachines meedoen. Maar onderweg gaat er van alles mis. Wie saboteert de boel? (Vanaf 4 jaar)

Zoek en vind - Dieren de wereld rond van Brendan Kearney

Een zoekboek hoort ook bij speurneuzen, toch? Het is niet gewoon een boek met grote platen, maar ook een informatief boek. Kinderen kunnen zelf dieren zoeken, waarbij er onder de plaat staat hoeveel van elke soort er zijn. Bij ieder dier staat informatie, zodat er ook voorgelezen kan worden. Ze leren tellen, leren over verschillende leefgebieden en over allerlei dieren. Daarmee wordt het boek geschikt voor 2-10 jaar. (Online te koop voor maar 7 euro!)

 

Basisschool

De dierenridders van Iris Boter

Een groepje kinderen beleeft allerlei avonturen met dieren. Ze noemen zichzelf de Dierenridders. Er zijn vijf delen, waarbij Hero de superheldenhulphond deel 1 is. Heerlijk normale verhalen, maar wel lekker spannend met veel plaatjes. Geschikt voor jongens en meisjes vanaf groep 4.

Het dagboek van Cerise 1, De stenen dierentuin van Joris Chamblain en Aurélie Neyret

 

Stripboeken zijn ook boeken, zeker dit boek. Want er staat stiekem heel veel tekst in, tussen alle prachtige tekeningen. Dus als je kind alleen stripboeken wil, probeer deze dan eens! Een meisje gaat op onderzoek als ze een verdrietige oude man met potten verf in het bos ziet verdwijnen. Ze ontdekt allerlei geheimen.

Er zijn vijf delen van deze serie, die in NRC zelfs vijf ballen kreeg. Mijn dochter van 8 leest ze met plezier, hoewel ze ook moest huilen. Mijn zoon van 12 vindt ze stiekem ook prachtig.

 

Twitch en de vlucht van de ijsvogel van M.G. Leonard

 

Een jongen, Twitch, wordt gepest op school en gaat graag in zijn eentje naar het bos om vogels te kijken. In de zomervakantie zoekt de politie daar een ontsnapte boef én de buit van een overval. Twitch vindt allerlei sporen en ontmoet allerlei mensen. Maar wie van hen is te vertrouwen?

Het is niet alleen een speurneuzenverhaal, het gaat ook over vriendschap en natuur. Vanaf 10 jaar zeker te lezen, maar ook een heerlijk voorleesboek vanaf 8 jaar.

 

Superhelden.nl van Marcel van Driel

 

Overal ter wereld spelen kinderen Superhelden op hun computer. De paar kinderen die er in slagen het spel uit te spelen, worden in het geheim ergens opgeleid tot superspion. Maar waarom en voor wie? Echt een boek voor gamende kinderen, vanaf groep 7 ongeveer.

 

Middelbare school

 

Niemand zegt dat je op de middelbare school alleen literatuur mag lezen hoor. Je mag ook gewoon stapels spannende boeken lezen die je zelf leuk vindt. Als het gaat om spannende boeken, is er ontzettend veel te vinden. Vandaag deze tips.

 

Boy 7 van Mirjam Mous

 

Een jongen wordt wakker op een verlaten vlakte. Hij weet niet wie hij is en waar hij is. Hij moet zelf uitvinden wat er is gebeurd en hoe hij verder moet. Geschikt voor de onderbouw van de middelbare school. De meeste boeken van deze schrijfster zijn trouwens aanraders voor 12-15 jaar!

 

Team Mortis – Het Romeo & Juliet Mysterie van Bjorn Van den Eynde

 

Een groepje jongeren zonder ouders neemt deel aan een uiterst geheim Europees proefproject. Ze voeren undercovermissies uit in heel Europa. Er zijn meerdere delen, waarvan dit de eerste is. Geloofwaardig? Ach, dat boeit niet, want de delen zijn super spannend. Er zit wel redelijk wat bloed, dood en narigheid in, dus ik zou ze zelf op 14+ inschatten.

 

Volwassenen

 

Vorig jaar schreef ik al een blog over detectives: https://levenlezenengenieten.blogspot.com/2021/08/zomerlezen-detectives.html

Voor dit jaar heb ik lekker doorgelezen, zodat ik weer nieuwe leestips heb.

 

John Rebus: Kat en Muis van Ian Rankin

 

John Rebus is een Schotse detective. Kat en muis is het eerste deel van een lange serie. Eigenlijk is dit het slechtste deel en wordt de serie steeds beter, tot mijn grote blijdschap. Zeker een aanrader om deze boeken lekker op volgorde te lezen

 

De chirurg van Tess Gerritsen

 

Dit is het eerste deel van de serie over Jane Rizzoli / Maura Isles. Vrouwen in de hoofdrol, die deskundig zijn en heerlijk herkenbaar. Het verhaal zit goed in elkaar en de personages zijn levensecht. Wel redelijk Amerikaans, met psychopaten en heel veel fastfood!

 

Voor meer leestips kun je kijken bij de andere bloggers die meedoen aan Zomerlezen:

Ann van https://boekbabbel.com/

Luna van https://leesdame.nl/

 

En laat vooral een reactie achter, bijvoorbeeld als je een heel andere mening hebt over deze boeken, of met leestips ter aanvulling!