woensdag 22 september 2021

Hoe fijn het is om weer te werken

Acht jaar geleden stopte ik met mijn baan, omdat ik thuis voor drie kinderen wilde zorgen. De oudste twee deden het slecht met naschoolse opvang en minder werken was geen optie.
Het pakte goed uit, want kind nummer drie bleek extra zorg nodig te hebben en dat kon ik bieden.

Drie jaar geleden was ik zo klaar met thuis zitten, dat ik besloot een opleiding te doen. Een eenjarige master, inclusief deeltijdbaan als stage. Gelukkig kon mijn man veel ouderschapsverlof opnemen, zodat hij meer zorgtaken kon doen. Het was een afschuwelijk pittig jaar, maar ik heb wel een masterdiploma gehaald. 

Dochter bleek zo vaak ziek te zijn, dat daar eigenlijk geen baan bij paste. Dus na dat jaar stopte ik weer. Gelukkig, want toen de lockdowns kwamen, konden wij dat prima oplossen. Het was geen feestje hoor, iedereen thuis, maar absoluut geen drama.

In september ben ik begonnen met een nieuwe job. Ik ben er voor gevraagd, ik word er ontzettend enthousiast van én het is vooral 's avonds. Het is zo fijn om andere volwassenen te spreken. Het is heerlijk om mijn hersens weer te laten kraken. Ik ben ontzettend blij dat ik iets naast mijn gezin kan doen!

zondag 19 september 2021

De balans opmaken na drie schoolweken

Nu de kinderen allemaal op school zitten, zou ik zo ongelooflijk veel vrije tijd krijgen. Ik beloofde mezelf dat ik achterstallige klusjes in huis zou doen. En ik begon met inwerken voor mijn nevenfunctie, dus twee of drie avonden vergaderen.

Week 1: puber nog twee dagen thuis, maar wel twee halve dagen én een hele dag voor mezelf.
Week 2: puber en tweede zoon een dagje ziek thuis, maar wel twee hele en twee halve dagen voor mezelf.
Week 3: dochter de hele week ziek thuis, inclusief wat schoolwerk doen, puber deels thuis met een zwaar gekneusde pols.
Voor week 4 staan een vrije ochtend voor kleuter en een extra vrije dag voor alle kinderen gepland. Hopelijk drie hele dagen voor mezelf!

Qua achterstallige klusjes is nog niks gebeurd. Vergaderingen voorbereiden moet in losse kwartiertjes. En bijslapen van een week gebroken nachten is ook nog niet echt gelukt.

Dochter heeft inmiddels antibiotica voor haar oorontstekingen. Als ze snel weer ziek is, wil ik weer terug naar een dagelijkse onderhoudsdosering. Want ze is nu tien dagen ziek geweest en afgevallen, van een gewoon virusje waarvoor de rest van het gezin letterlijk alleen even de neus ophaalt.

Dochter is wel verwend. Ze kreeg post! Twee mensen kwamen een klein kadootje brengen. Van ons kreeg ze een puzzelboekje en een tekenblokje. Ze mocht nieuwe spelletjes op de tablet zetten. En ze krijgt extra lekker eten om weer aan te komen. 

Dank voor alle tips in reactie op mijn vorige blog. Dochter heeft ontzettend hypermobiele vingertjes, dus ze heeft snel pijn van handwerken, kleuren en schrijven. Vingerhaken ga ik haar volgende keer leren en zichzelf verhalen vertellen kan ze gelukkig al goed. Ik ontdekte dat ze samen zingen ook leuk vindt, net als wetenschapspodcasts. 
Ik ga nog op zoek naar tweedehands magnetische spelletjes, vooral smartgames. Dan kan ik een mandje vullen met anti-verveel spullen.
Maar ik hoop vooral dat we voorlopig weer gewoon iedereen naar school kunnen brengen!

zondag 12 september 2021

Wat kun je doen als je op de bank moet liggen?

Dochter ligt iedere dag een uurtje of twee op de bank. En ze verveelt zich suf. Op school ligt ze twee keer een poos te lezen op haar zitzak, dus dat heeft ze al gedaan. Televisie kijken is vaak niet boeiend, Netflix heeft ze uit, haar luisterboeken en NPO ook grotendeels. Spelletjes op de tablet zijn ook niet echt boeiend meer. 

Eigenlijk is het probleem natuurlijk dat dochter te moe is voor iets leuks. Ze kan altijd honderd dingen bedenken waarbij je moet bewegen. Maar na twee schoolweken heeft ze het eerste virus al te pakken, dus ligt ze sinds vrijdagochtend het grootste deel van de dag ziek op de bank. Met paracetamol en inmiddels ibuprofen speelt ze af te toe een poosje, tot de medicatie uitgewerkt is. Ze haalt nu zeker de acht uur liggen overdag...

En wat kun je dan doen op de bank? Vanmorgen heeft dochter leren punniken. Ze krijgt er wel heel zere handen van, maar het is even leuk. Ze heeft Twisty Pets, waarmee je kunt friemelen en spelen. Maar kleuren of tekenen werkt niet echt. Want ze moet echt uitrusten en niet haar handen, armen en rug verder belasten.

Wat kun je als meisje van acht nog meer doen als je moet uitrusten? Wie heeft de gouden tip?

woensdag 8 september 2021

Ruttische roulette

De scholen zijn weer begonnen en ik ben blij dat mijn kinderen daar met plezier naar toe gaan. Toch voelt het iedere dag alsof ik ze onbescherm een gevaarlijke jungle instuur.

Week 1, dag 3: besmette ouder bij tweede zoons klas, maar kind negatief, dus geen quarantaine voor zoon.

Week 1, dag 4: besmette zus bij dochters klas, maar kind negatief, dus geen quarantaine voor dochter.

Week 2, dag 6: juf van dochter in quarantaine om besmette huisgenoot (blijkbaar niet-gevaccineerden). Dus een weekje dagelijks een andere invaljuf.

In de media zeggen Illy en Bruijning dat alle kinderen nu gewoon corona gaan krijgen. Een deel komt in het ziekenhuis en een deel krijgt longcovid en een paar gaan dood. Maar dat is beter dan steeds veilig thuis zitten.

Straks hoeven alleen nauwe contacten in quarantaine. Ooit 26 kinderen in een hokje gezien? Onze school is zo vol, de gangen zijn zo smal, de trappen zijn zo krap en in de pauze spelen alle klassen door elkaar op een klein plein. Op de wenmorgen in juli was er 1 kleutertje met waterpokken. Daarna kregen ongeveer alle niet-immune kinderen het: ik telde er zo 50 op vier kleuterklassen. Ik verwacht dat het met corona niet anders gaat.

Mijn kinderen hebben een hoger risico op ernstig ziek worden. Bovendien gun ik niemand longcovid of erger. Toch mag ik ze niet thuis houden en niet vaccineren. 

Wat kan ik nu nog anders doen dan afwachten tot ze ziek worden en bidden dat het meevalt?