donderdag 26 maart 2020

Keuzes maken bij thuisonderwijs

Mijn kinderen hebben goed door dat het geen feest is nu de school dicht is. Hun oma werkt op de IC en we hebben uitgelegd dat veel mensen heel ziek worden en zelfs sterven aan corona. Over de maatregelen hebben we dan ook geen enkele discussie.

Of je dan van 9-15 basisschoolwerk moet doen, dat is een ander thema. De concentratie is anders dan op school. De onrust zit ook ergens in hun hoofden. Hoe harder ik hamer op schoolwerk, hoe duidelijker het is dat alles zo anders is.

Ik laat mijn kinderen dus de basisvakken doen. Rekenen, lezen, spelling. Mijn kinderen zijn dan in een ruim uur klaar. Als tweede zoon zich verveelt, kan hij online topo doen of extra werk.

Zoon moet in groep 6 een spreekbeurt houden. Er kwam een A4-tje met instructies en meer niet. Ga er maar aan staan.
Zolang ik niet weet wanneer en óf die spreekbeurt door gaat, ga ik hem niet dwingen.
Allerlei verplichte crea opdrachten sla ik ijskoud over. Liedjes aanleren? Ik pieker er niet over. Extra oefenen? Alleen als ze er zin in hebben.

Iedere middag kiezen mijn kinderen zelf iets om te knutselen of tekenen. Ze lezen hun eigen boeken. Ze puzzelen, doen spelletjes en spelen in de tuin. Of ze vervelen zich een poosje.

Ik vind het belangrijkste dat mijn kinderen nu een veilig thuis hebben. Dit is geen school, hier mag je ontspannen van alle angstaanjagende berichten uit de buitenwereld. Alles wat je daarnaast leert, is winst.

Voor alle ouders die nu worstelen: de centrale eindexamens zijn afgeschaft en leerlingen krijgen hun diploma. Dan kun je ook zonder dat ene blaadje sommen gewoon over naar de volgende klas in september.

Hoe streng zijn jullie qua schoolwerk?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten