zaterdag 4 juli 2020

Onze vervangende huisarts adviseerde homeopathie

Na de conclusie dat dochter hypermobiliteit heeft, hebben we een mailtje gestuurd aan de huisarts. We wilden graag overleggen. Want moeten we naar een revalidatiearts? Moeten we haar laten testen op Ehlers Danlos? Moeten we iets met het mogelijke verband met autisme en haar chronische ontstekingen? Te ingewikkeld voor een telefonisch consult, dus hebben we deze vragen schriftelijk gesteld.

Na twee weken belde de vervangende huisarts terug. Het was allemaal best ingewikkeld, dus we konden beter overleggen met de kinderarts. Ze had trouwens net een cursus gedaan over holistisch arts zijn. Zouden we geen homeopathie of acupunctuur overwegen? Er is in onze woonplaats iemand die een praktijk in dat soort dingen heeft en goed bekend staat.

Ik geloof absoluut dat er complementaire geneeskunde is die werkt voor sommige gevallen. Ik geloof ook dat er reguliere geneeskunde is die niet werkt voor sommige gevallen. Maar dat een huisarts doorverwijst naar een homeopaat, als je vraagt of je naar een revalidatiearts moet, had ik niet direct zien aankomen.

Ik denk dat we best kunnen puzzelen op voedingssupplementen en probiotica als we zouden stoppen met antibiotica. Een dieet met veel gezonde voedingsstoffen lijkt me uiterst zinvol. Maar dat water een geheugen heeft, reken ik meer tot Frozenfilms dan tot toepasbare wetenschappelijke geneeskunde.* Bovendien, wat ga je behandelen als de eerste vraag is wat de beste diagnose is? Want hypermobiliteit is slechts een onderdeel van het probleem en daarvoor hebben we inmiddels fysio.

Ik vind holistische geneeskunde erg belangrijk. Dus wil ik graag dat er iemand naar dochter kijkt die én verstand heeft van hypermobiliteit én bereid is breder te kijken dan het eigen specialisme. Dat heeft echter meer te maken met een wijs mens zijn dan met zweverigheid.
Mijn vervolgstap was dus een telefonische belafspraak inplannen bij de kinderarts. Dan zijn we weer twee weken wachttijd kwijt, maar kunnen we wetenschappelijk verantwoord verder puzzelen.



* Ja, het geheugen van water is (misschien) aangetoond. Maar dat is iets anders dan een medische toepassing.

2 opmerkingen:

  1. wat bijzonder,een huisarts die buiten eigen visie kijkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is op facebook een hele goede pagina over EDS. Hypermobilteit wordt al heds genoemd. Alleen de wachtlijsten om te testen zijn heel erg lang. En dan nog duurt het maanden voor dat de uitslag er is. Ze brengen ook kinderen met (h) eds bij elkaar. Je kunt er in elk geval veel informatie vinden. Welke wegen te gaan. Veel sterkte er mee.

    BeantwoordenVerwijderen