maandag 6 december 2021

Quarantaine dagboek: dag 8, de kerstboom

Vanmorgen deden de oudste drie braaf hun schoolwerk. Kleuter legde een nieuwe puzzel, deed memory, tekende en liet zich lekker voorlezen. Ondertussen probeerde ik nog wat in huis te poetsen en telefoontjes te plegen. Er moet altijd zo ontzettend veel geregeld worden met vier kinderen.

Vanmiddag mochten de jongste drie de kerstboom neerzetten. Ik groef hem op achter een luik en zette hem in elkaar. Tweede zoon is al tien jaar chef versiering. We zijn super duurzaam bezig: al tien jaar dezelfde boom en grotendeels dezelfde ballen. 

Kleuter was een beetje verdrietig dat Sint weer vertrokken was. Geen kadootjes meer, geen sinterklaasjournaal, echt jammer. Hij was blij verrast toen ik vertelde dat er met kerst onder de boom voor iedereen een boek komt. Vandaag heeft hij dus erg goed geholpen met versieren; hij glitterde ervan. Bij het naar bed gaan vroeg hij of de boom na morgen mocht blijven. Jazeker, een hele maand. Maar de kadootjes komen pas aan het eind van de adventsslinger. En na de dag met het vuurwerk gaat de boom weer weg. Vuurwerk? Kwam dat ook nog? December is een magische maand als je vier bent!

Als je elf bent, is coronatijd minder. Tweede zoon is soms zo verdrietig over alles wat niet doorgaat. Dit jaar zou zijn afsluitingstijd van de basisschool zijn, met allerlei feestjes en 'laatste keer'-activiteiten. Hij voorspelt straks zijn derde verjaardag in lockdown. Ik probeer hem dan te troosten. Want iedere pandemie gaat ooit voorbij, al kan het nog een jaartje duren. En knipperlichtschool is beter dan school dicht, voor hemzelf dan. Andere kinderen hebben het nog veel zwaarder, zoals in Jemen of Afghanistan. Dat relativeert een beetje. 

Ik vind het sneu dat kinderen nu het vertrouwen verliezen in hun toekomst. Want ze zijn niet dom. Ze zien hoe de volwassenen de toekomst verknoeien qua klimaat. Ze zien dat regeringen voor de zeer korte termijn gaan qua pandemie en solidariteit. Ik denk soms dat onze kinderen daar veel meer schade van ondervinden dan door een leerachterstand. Want mijn kind is daarin vast niet de enige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten