woensdag 22 december 2021

Het wordt een lange winter

Die lockdown is goed te doen hoor. Best gezellig thuis en we hoeven niks. Maar die kou! Het is nog maar december en ik kan er niet meer tegen. 

Bij Ehlers-Danlos kreeg ik gratis wat extra gedoe, waaronder syndroom van Raynaud. De doorbloeding in mijn handen en voeten werkt niet goed. Mijn vingers worden dan eerst wittig, daarna blauw en daarna krijg ik idiote oranje vlekken. Mijn tenen waarschijnlijk ook, maar die zitten permanent in een dikke laag wol tussen oktober en mei, dus dat valt minder op.

Dat betekent in de praktijk dat ik handschoenen draag als het minder dan tien graden is. En extra dikke handschoenen als het bijna vriest. En twee paar als het echt vriest. 

Maar ergens is iets mis gegaan en nu heb ik pijnlijke dikke tenen en een onbruikbare wijsvinger. Nifedipine heb ik geprobeerd, maar in combinatie met dysautonomie/POTS ging dat niet. De huisarts adviseert rustig te wachten tot het warmer is. Het is december...

Ik heb weinig zin om te experimenteren met medicatie, die bij mij vaak net anders werkt dan de bedoeling is. Wat wel uitstekend zou helpen, is zwemmen met dolfijnen op CuraƧao. Helaas valt dat net buiten de mogelijkheden.

Een winterslaap tot half april, dat lijkt me het beste. Pandemie over, kou voorbij, ik zou ervoor tekenen!

2 opmerkingen:

  1. ik herken je probleem helemaal.
    2tipjes van mij.Ik trek onder mijn handschoenen hele dunne plastic handschoentjes aan.Ook thuis probeer ik zoveel mogelijk warmte te verzamelen.
    Er bestaan ook handen en voetenwarmertjes(herbruikbaar)Ik heb ze bij Tonzon gekocht.mijn voeten smeer ik in met weleda arnica olie.
    Misschien heb jij wel weer andere tips,altijd welkom.We houden ons hart warm dus een warme hartegroet.Anneke*

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Anneke!
    Die plastic handschoentjes ga ik ook eens proberen! De arnica zalf helpt bij mij helaas weinig. Gelukkig lijkt het ergste nu even voorbij, na een paar dagen bij de warme kachel.

    BeantwoordenVerwijderen