zaterdag 24 oktober 2020

Afscheid nemen van je boeken

Natuurlijk weet ik dat er mensen schijnen te zijn zonder boeken in huis. Voor mij zijn boeken echter goede vrienden. Sommige boeken lees ik ieder jaar of iedere paar jaar opnieuw. Het probleem is dat er steeds nieuwe boeken bij komen. Eerst losten we dat op met extra kasten. Maar ook daaraan zit een maximum.

- In de woonkamer staan twee Billy kasten, met extra verdieping erop. Hierin zitten favoriete romans, non-fictie, dagelijkse voorleesboeken van peuter en wat biebboeken.

- In onze slaapkamer staat een vakkenkast, waarvan 12 vakken vol staan met boeken: studieboeken, poëzie en literatuur.

- Dochter heeft deze vakantie een kleine Billy op haar kamer gekregen, met drie planken kinderboeken voor 6-10 jarigen. 

- Tweede zoon heeft een grote Billy met vier planken voor 9-14 jarigen en twee planken met mijn oude meisjesboeken (Joop ter Heul, Sanne van Havelte etc). Hij heeft ook een hoekbilly met een allegaartje van boeken in andere talen, romans, theologie en literatuur.

- Puber heeft een kleine Billy met 4 planken voor 12-18 jarigen en alle Harry Potter in het Nederlands en Engels. Hij heeft in zijn vakkenkast nog 6 vakken met de Grijze Jager serie, de Broederband serie en andere jongensboeken. En hij heeft 3 vakken met strips  zoals Asterix, Lucky Luck etc. 

- Peuter heeft alle prentenboeken, kinderboeken tot 6 jaar, oude Van der Hulst en Nijntjes. Ook nog 8 vakken.

Tweede zoon wilde zijn bed verplaatsen, een chillhoek maken en de boekenkasten verhuizen. Zijn kleine Billy is inmiddels naar dochter, de hoekkast staat op Marktplaats. Aan mij de taak om de boeken opnieuw te ordenen. En wat niet past, moet weg: ongeveer 6 planken.

Nu zit ik letterlijk tussen de stapels. Een deel kan op Marktplaats, een specifieker deel op Boekwinkeltjes, sommige boeken kan ik misschien weggeven en uiteindelijk moet de rest naar de kringloop. Maar wat is dat lastig kiezen!


1 opmerking:

  1. Heerlijk zoveel boeken! Minimaliseren hierop kan ik niet.
    Ook hier heeft ieder kind boeken op zijn/haar kamer. Wij ook. En beneden staan boeken en op zolder ook nog een boekenkast vol.
    Weg doen lijkt me érg lastig.
    Succes!
    Hartelijke groet, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen