vrijdag 1 mei 2020

Bijsluiterlezers en knutselaars

Gisteravond besprak ik met mijn zusje de generatie van onze (schoon)vaders. Want er blijken meer opa's te zijn die afstand houden lastig vinden. Ze gaan ook op dezelfde manier met medicatie om: als het voorgeschreven pilletje klein is, is het bijbehorende probleem ook te verwaarlozen.

Er lijken twee soorten mensen te zijn: bijsluiterlezers en knutselaars. Kent u die mensen die nauwkeurig handleidingen lezen en opvolgen, als er iets gemonteerd moet worden? Kent u die mensen die een verzameling planken en schroefjes bekijken en dan gelijk beginnen te knutselen?

Ikea kasten zijn berucht om hun effect op relaties. Maar als bijsluiterlezer kan ik u vertellen dat het probleem tot nu toe nooit in de handleiding zat. En geloof me, we hebben hier een hele ordner vol ikea handleidingen, op alfabet gerangschikt. Ere wie ere toekomt: dat doet mijn man dus.
Blijkbaar is hij ook bijsluiterlezer en daarom staat alles hier keurig recht.

In vroegere tijden las mijn man nooit een handleiding of bijsluiter. Dat is voor watjes. Echte kerels zien zo hoe iets in elkaar moet. Schoonpapa mag hier niet meer klussen. Lichtknopjes verwisselen is overheen te komen, schroeven dwars door een stoelpoot al minder, maar de verkeerd-om gemonteerde elektriciteitsdraad die pas aan het licht kwam, was de druppel.

Ooit wilde ik een kind geen borstvoeding gaan geven en kreeg ik medicatie zodat de melkproductie niet op gang kwam. Na de geboorte slikte ik dus één pilletje.
Een uur daarna werd alles zwart en zag ik niets meer. Man helemaal in paniek. Maar ik bleef heel kalm. Want ik had juist die ochtend de bijsluiter gelezen. Zeer zeldzame bijwerking: tijdelijk gezichtsverlies. Het gaat vanzelf weer over, zei ik dus. En inderdaad, na een poosje zag ik weer.

Sindsdien leest mijn man ook bijsluiters. Nu bij het virus lezen we ons goed in over besmetting, maatregelen en verschijnselen. Want heus, goed geïnformeerd zijn helpt tegen paniek en kan je leven en je relatie redden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten