vrijdag 24 januari 2020

Toetsweek, autisme en het thuisfront

Tijdens de toetsweek hangt er een soort dikke stofwolk boven ons huis. Er worden stevige gevechten geleverd. Inmiddels is het vrijdagavond en hang ik uitgeput op de bank.

Het begint al drie weken eerder, als er een planning gemaakt moet worden. Want wat moet er allemaal geleerd worden en wanneer moet dat in het puberhoofd? Bij autistische pubers blijkt dat net even ingewikkelder. Want het overzicht per vak ontbreekt en het inzicht ontbreekt hoeveel woordjes per uur realistisch is. Bovendien zinkt de moed vaak in de schoenen bij het zien van de totale hoeveelheid.

Door schade en schande wijzer geworden, maak ík die planning. Met hapklare brokjes per vak per dag. Inclusief herhaalrondje. Dan hoeft puber alleen de uitvoering nog te doen. Helaas staat alle lesstof op de laptop; net als you.tube. Een twaalfjarige die moet kiezen tussen Griekse woordjes stampen of een vlog kijken, bezwijkt uiteraard voor de afleiding. Dus probeer ik ook toe te zien op het leerproces zelf, wat in de praktijk betekent ongeveer continu ernaast moeten zitten.

De puber raakt op slag depressief van het idee van zoveel toetsen. De autist raakt in de war van 'anders dan anders'. De autistische puber ziet toetsweek als dramatisch eindpunt van het leven. Zeker als het gamen verboden wordt en op woensdagochtend de eerste vier binnen knalt, met nog zes toetsen te gaan. Dus kost het ongelooflijk veel moeite om hem aan het leren te krijgen.

Tijdens de toetsweek wordt hier dus gehuild, geschreeuwd, gegooid, moed in gesproken, uitgefoeterd, geknuffeld, gestimuleerd en gedreigd en alle emoties komen voorbij. De puber wenst oneindige voedselvoorraden, maar het gewone avondeten lukt niet omdat het autisme de boerenkool/lasagne/nasi/moeilijketen blokkeert.

Helaas ontgaat dat de brusjes natuurlijk niet. Die raken ook van slag. Ik mag alles en iedereen kalmeren, troosten, motiveren, opvangen en controleren, naast de gewone zaken van voederen en wassen en poetsen.

Nu is het drama voorbij en begint het wachten op de cijfers. Hopelijk dwarrelen de stofwolken nu weer neer en gaat de zon weer schijnen. Tot de volgende toetsweek...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten